Pornind de la bagajul de informații prezentat deja în numerele anterioare ale revistei Cosmos, considerăm necesară detalierea informațiilor prinvind capacitatea anti-oxidantă a cuprului sub forma de podoabă.
Pentru început menționăm că dincolo de energiile cosmice, telurice și interumane, principalul proces metabolic prin intermediul căruia organismul uman își procură energie, în vederea bunei funcționări a corpului fizic, este procesul de oxidare. Produșii secundari rezultați în urma acestui proces sunt generic denumiți „deșeuri” metabolice sau „radicalii liberi”. Dată fiind interacțiunea lor cu alte molecule interne (ex.: de la alcool, grăsimile nesănătoase) sau externe (ex.: microundele, fumul de țigară, gazele de eșapament), există riscul apariției afecțiunilor în organism. Pentru a neutraliza situația, organismul produce substanțe cu efect antioxidant, drept urmare când balanța dintre radicalii liberi și antioxidanți este menținută în parametrii optimi, corpul este sănătos; însă, când cantitatea de radicali liberi o excede pe cea a antioxidanților, corpul suferă (ex.: apariția oboselii cronice, imunitate scăzută, îmbătrânire precoce). Ca atare, pentru a combate efectul radicalilor liberi avem nevoie de antioxidanți. Puterea antioxidantă a organismului e stimulată de activitatea fizică (ex.: mișcare, plimbare, sport) și e diminuată de sedentarism. Cei mai importanți antioxidanți produși de organism sunt cele patru enzime: superoxid dismutaza – SOD, glutation peroxidaza, catalaza și metionin reductaza. Dintre acestea, prima este cea responsabilă de reducerea ratei de distrugere a celulelor de către radicalii liberi. Din punct de vedere chimic, există două forme de această enzimă: forma Cupru/Zinc SOD – care își exercită calitățile de antioxidant la nivel de citoplasmă – și forma Mangan – activă în mitocondrii. Nivelul său în organism tinde să scadă odată cu vârsta, ceea ce duce la creșterea cantității de radicali liberi. Drept urmare, enzima este preluată în organism și în forme auxiliare: fie pe cale internă (ex.: din orz verde, gemoderivat de muguri de coacăz negru, gemoderivat mlădițe de măceșe, gemoderivat muguri de mesteacăn pufos), fie pe cale externă prin absorbția cuprului de la bijuteriile realizate din acest metal. Mai mult, metoda antică de nutriție, absorbția lentă acestui metal prin epidermă, ion cu ion, se dovedește a fi mult superioară în acțiune, deoarece nu generează efectele secundare (ex.: greață, vomă) observate, de pildă, la administrarea suplimentelor de minerale orale, intramusculare sau intravenoase.
Cercetările medicale recente demonstrează, de pildă, efectul antioxidant în cazul afecțiunilor cardiovasculare. În mod special, s-a constatat că singura enzimă antioxidantă capabilă să penetreze și dincolo de cele trei straturi ale pereților arteriali, către sângele din interior, este cuprul. Având la baza principiul forței centripete, arterele sunt vasele responsabile pentru transportul sângelui de la inimă către alte organe și țesuturi din corpul uman. Cu excepția arterelor pulmonare, care transportă sânge neoxigenat și produse reziduale, toate celelalte artere transportă sânge oxigenat. În consecință, cuprul este recomandat și hipertensivilor și hipotensivilor, atât pentru capacitatea sa de a echilibra nivelul de electricitate din corp, de a stimula producția de celule albe, reducând astfel radicalii liberi din sânge și curățând arterele, precum și pentru stimularea absorbției fierului, de pildă în cazul amețelilor sau anemiilor. Pentru acest efect, se recomandă purtarea brățării de cupru pe brațul stâng. Mai mult, dacă purtătorul este relaxat, stă întins pe spate în pat, cu capul la nord și cu brațul ridicat, va cunoaște în câteva minute o stare de liniște, o beatitudine, chiar și un somn adânc, întrucât vibrațiile inimii îs în armonie cu vibrațiile planetei. În astfel de momente, purtătorul poate trăi și revelații și stări de conștiință elevate prin conexiunile cu dimensiunile superioare. Pentru astfel de situații, îs recomandate și vasele și / sau brățările de cupru cu desene geometrice, cunoscute și ca Yantre la indieni.
Aidoma capacității de echilibrare și de protecție electrică oferită organismul uman de către o brățară de cupru, s-a descoperit că se pot proteja și clădirile de cutremure. Sistemul inovator este inspirat și de tehnologia prezentă deja de avioanele nedetectabile de către radare și are la bază principiul comun de propagare în undă. Utilizând cuprul și alte materiale, undele sunt absorbite și dispersate. Ca atare, un „înveliș” de apărare similar, așezat în jurul fundațiilor, protejează clădirile de efectele devastatoare ale cutremurelor. În experimentele de simulare realizate în laborator, cercetătorii au bombardat dispozitivul cu unde de frecvențe diferite, cuprinse între 30 și 150 Hertzi (vibrații pe secundă), corespunzând undelor ce se propagă la suprafața Pământului în caz de cutremur. Sistemul de protecție a absorbit și redirecționat undele în jurul zonei centrale, care rămas astfel protejată de efectele seismului.
Anterior: Cuprul (V) I Următor: Cuprul (VII)
Serie: Beneficiile și proprietățile metalului medicinal Cuprul - rezumat I Cuprul (I) I Cuprul (II) I Cuprul (III) I Cuprul (IV) I Cuprul (V) I Cuprul (VI) I Cuprul (VII) I Cuprul (VIII) I Cuprul (IX) I Cuprul (X)